Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

FREE SUNBEDS

FREE  SUNBEDS
FREE WIFI

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΜΕΡΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΡΕΛΙΑ


Η Stella Mihalatou κοινοποίησε τη φωτογραφία του χρήστηΚΟΥΝΤΟΥΡΑΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ.
5 λεπτά · 
ΚΕΦΑΛΛΗΝΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ, ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΡΕΛΙΑ!!!! ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ!
AΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΡΕΛΙΑ!!!
ΠΑΝΑΡΧΑΙΟ ΕΘΙΜΟ ΜΑΣ ΣΤΙΣ 21 ΝΟΕΜΒΡΗ!!!ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΡΕΛΟΥΣ!!!!ΦΩΤΟ ΑΠΟ K.ΜΑΡΙΑ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ!!!ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ Κ.ΜΑΡΙΑ!!!ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΚΑΛΑ!!!

POROSNEWS: ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΕΡΑ ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΡΕΛΙΑ
21 Νοε 2010
ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΕΡΑ ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΡΕΛΙΑ. να σας πω για ένα τοπικό έθιμο που έχει της ρίζες του πολλη βαθύτερα απο τον ΙΧ Η γιορτή γίνεται στο μέσον της εποχής της σποράς γι'αυτο η Παναγία των Εισοδίων


να σας πω για ένα τοπικό έθιμο που έχει της ρίζες του πολλη βαθύτερα απο τον ΙΧ

Η γιορτή γίνεται στο μέσον της εποχής της σποράς γι'αυτο η Παναγία των Εισοδίων λέγεται και Μεσοσπορίτισσα.Σε ανάμνηση της Παναγίας παραδοσιακά οι νοικοκυρές μαγειρεύουν "μπουρμπουρέλια " ένα μείγμα από διάφορους ντόπιους καρπούς , στάρι, καλαμπόκι, φασόλια, φακές, ρεβύθια, κουκιά και μπιζέλια. Αποτελεί συνέχεια της αρχαίας ελληνικής συνήθειας προσφοράς των καρπών στην Δήμητρα ώστε ο επόμενος χρόνος να φέρει μια καλή σοδειά.
Το λεγόμενο από τους χωρικούς είναι : “μισόφαγα, μισόσπειρα, μισά έχω να περάσω”. 
Το έθιμο έχει τις ρίζες του στη μυθολογία, είναι συνέχεια της προσφοράς καρπών των αρχαίων ελλήνων στη θεά Δήμητρα προκειμένου να φέρει καλή σοδιά στην αγροτική παραγωγή.


Στους χριστιανικούς χρόνους το έθιμο  εκχριστιανίστηκε -όπως και πολλά άλλα- και ανακηρύξαμε τη «Παναγία των Εισοδίων» , τη Παναγία τη «Μεσοσπορίτισσα»  ε, και τη Παναγία τη «Μπουρμπουρελού» μεγάλη η χάρη τους ολονόνε..

Το Νοέμβρη από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα, οι αγροτικές οικογένειες είχαν αποθηκεύσει τη προηγούμενη σοδειά και ήταν γεμάτα τα σακιά στις αποθήκες με κάθε είδους σπόρο : στάρι, καλαμπόκι, φασόλια, φακές, ρεβίθια, κουκιά , μπιζέλια και ότι άλλο τρώγεται.  Βλέποντας αυτή την αφθονία και προκειμένου να την εξασφαλίσουν και για την επόμενη χρονιά, έκαναν θυσία στη θεά Δήμητρα από μια χούφτα σπόρους.. Εμείς δεν τους καίμε ως θυμίαμα , τους βράζουμε και τους γευόμαστε καθότι όπως φαίνεται η πίστη έχει τη θέση της και στη κοιλιά μας.

Στην αγορά του Αργοστολιού κάποια μανάβικα και σουπερ μάρκετ έχουν έτοιμα σε σακουλάκια αναμειγμένα τα όσπρια και μπορείτε να τα αγοράσετε έτοιμα. ΑΝ δεν θέλετε τα χύμα , τότε θα πρέπει να πάρετε από ένα συσκευασμένο σακουλάκι και να κάνετε την ανάμειξη στη κατσαρόλα σας.

Ετοιμαστείτε όμως από σήμερα γιατί τα όσπρια θέλουν το χρόνο τους, τη προετοιμασία τους μια -δυο μέρες πριν.

Και τώρα η συνταγούλα μας

Κεφαλλονίτικα Μπουρμπουρέλια

Ολων των ειδών τα όσπρια :   στάρι, καλαμπόκι, φασόλια, φακές, ρεβίθια, κουκιά , μπιζέλια και ότι άλλο μπορεί να σας αρέσει.

Τα πλένουμε πολύ καλά και μετά τα βάζουμε σε νερό μέσα σε ένα μεγάλο μπολ   (γιατί θα φουσκώσουν από το νεράκι που θα πιουν)

Τα αφήνουμε μιάμιση μέρα. Ενώ τω μεταξύ ενδιάμεσα καλό είναι να αλλάξετε το νεράκι.


Ετοιμαστείτε για το μαγείρεμα.  

Υλικά
Τα όσπρια μουλιασμένα
Φύλα δάφνης
Κόκκοι πιπεριού
1-2 ξερά κρεμμύδια (καθαρισμένα)
1-2 καροτάκια
Σέλινο
Αλατάκι χοντρό


Βάζουμε τα όσπρια να βράσουν σε εμφιαλωμένο νερό. Ναι, ναι. Αν θέλετε να βράσουν βάλτε εμφιαλωμένο νερό. Βάζουμε τόσο ποσότητα όσο να σκεπαστούν λίγο.

Μόλις πάρουν βράση και βγάλουν αφρούς από τη χαρά τους, τα σουρώνουμε και πετάμε το πρώτο νερό το οποίο θα έχει πάρει και ένα κίτρινο χρώμα.

Εχουμε εν τω μεταξύ ζεστάνει στον βραστήρα άλλο ένα λίτρο εμφιαλωμένο νερό, το οποίο το ρίχνουμε στη κατσαρόλα να συνεχίσουν να βράζουν τα όσπρια. Προσέξτε να είναι καυτό το νερό να συνεχίζει ο βρασμός.

Αν μας χρειαστεί και άλλο νερό , πάλι βράζουμε στο βραστήρα και μετά το ρίχνουμε στη κατσαρόλα.

Ρίχνουμε και όλα τα λαχανικά και μπαχαρικά στη κατσαρόλα να βράσουν όλα μαζί με τα όσπρια. Κλείνουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν.

Θα πάρει πάνω από δυο ώρες ανάλογα τα όσπρια και το πόσο βραστερά είναι.

Ανάλογα με τα γούστα της κάθε οικογένειας κάνουμε και το ζουμάκι. Άλλοι τα θέλουν με ζουμάκι - σούπα, άλλοι τα θέλουν εντελώς χυλωμένα σαν κρέμα και άλλοι τα σουρώνουν και τα κάνουν σαλάτα.

Τα παραδοσιακά πάντως είναι σούπα με μπόλικο λεμόνι.

Τα συνοδεύουμε με ψητή ρέγκα , άφθονες ελιές, κεφαλοτύρι και φρυγμένες φέτες ψωμιού.

Και του χρόνου! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου