Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

FREE SUNBEDS

FREE  SUNBEDS
FREE WIFI

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Τέλεια κρεμμυδόπιτα της Εύης Βουτσινά

 AΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  ΑΠΟ  ΤΗΝ   KEFALONIAPRESS
Εργαστήρι στην κουζίνα: ανοίγουμε το πανεύκολο, συγκλονιστικό φύλλο της Εύης Βουτσινά και φτιάχνουμε μια πίτα σκέτο λουκούμι!
Υλικά
Για ταψάκι Νο 30
Για τη ζύμη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι της αρεσκείας μας
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι, λίγο πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • αλεύρι όσο χρειαστεί (600 γρ. περίπου) + λίγο ακόμη για τον πάγκο εργασίας
Για τη γέμιση
  • 1.200 γρ. κρεμμύδια, σε φετάκια
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το ταψί
  • 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός (τα φύλλα)
  • 1½ κουτ. γλυκού σπόρος μάραθου ή κύμινου (το καθένα με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα), τριμμένος στο μύλο μπαχαρικών ή πολύ καλά κοπανισμένος
  • αλάτι και πιπέρι
  • 300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
Προετοιμασία 40΄ Αναμονή 1 ώρα Ψήσιμο περίπου 1 ώρα
ΔιαδικασίαΖύμη: Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το γιαούρτι, το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και το μπέικιν πάουντερ. Τα ανακατεύουμε και σιγά-σιγά ρίχνουμε το αλεύρι, ενώ ζυμώνουμε. Πρέπει η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια, αλλά να είναι και αρκετά εύπλαστη και μαλακή. Χρειάζεται προσοχή να μη βάλουμε υπερβολικό αλεύρι, γιατί η ζύμη θα σφίξει και δεν θα ανοίγεται εύκολα, αλλά θα γίνει και άνοστη. Τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο, τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να ησυχάσουν περίπου για 1 ώρα.

Γέμιση: Σε ευρύχωρο τηγάνι ή κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και, όταν ζεσταθεί λίγο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα ανακατεύουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να αχνιστούν και να «πέσουν», να ξανθύνουν χωρίς να μαυρίσουν. Τα αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με το σπόρο μάραθου (ή το κύμινο) και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το μαϊντανό και, όταν κρυώσει, ανακατεύουμε και τη φέτα.

Συναρμολόγηση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αλείφουμε το ταψάκι με λάδι. Ανοίγουμε με τις παλάμες μας το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης πάνω στον πάγκο εργασίας που τον έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι. Πρέπει να γίνει τόσο που να καλύπτει τον πάτο και τα πλάγια του ταψιού. Το σηκώνουμε προσεκτικά με τον πλάστη και το τοποθετούμε στο ταψί. Απλώνουμε ομοιόμορφα από πάνω τη γέμιση και ανοίγουμε το μικρότερο κομμάτι της ζύμης στο μέγεθος του ταψιού ακριβώς. Το τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση. Γυρίζουμε τη ζύμη από τα πλάγια του ταψιού προς τα μέσα, να ακουμπήσει στο πάνω φύλλο. Το πιέζουμε γύρω-γύρω με πιρούνι για να κολλήσει, τρυπάμε την επιφάνεια με το πιρούνι σε 5 - 6 σημεία και ψήνουμε στην πιο χαμηλή σκάλα του φούρνου περίπου για 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει το φύλλο πάνω και κάτω (για να δούμε αν ψήθηκε από κάτω, την ανασηκώνουμε λίγο με μια σπάτουλα· αν είναι ακόμα άψητη, γυρνάμε το διακόπτη της κουζίνας στη λειτουργία της κάτω αντίστασης και συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμα).

Συμβουλή Η συγκεκριμένη είναι η δική μου εκδοχή αυτής της πίτας που φτιάχνουν σε όλη την Ελλάδα σε πολλές παραλλαγές. Σας δίνω αυτήν τη ζύμη που ανοίγεται εύκολα με τα χέρια, ώστε να μπορούν να τη φτιάξουν και όσοι δεν έχουν εμπειρία στο άνοιγμα του φύλλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου